Guide til 3D-celledyrkning

Greiner Bio-One er en frontløber inden for 3D-celledyrkning og tilbyder avancerede platforme til organoider, sfæroider og 3D-bioprinting, der skaber mere realistisk in vivo-lignende vækst for celler.

Ossiform er en dansk virksomhed, der har udviklet de banebrydende P3D Scaffolds - biokeramiske 3D-cellekultursystemer til forskning i bl.a. celler, bakterier, vævsengineering og lægemiddelscreening.

Capricorn Scientific er en tysk producent af cellekulturmedier, der leverer et omfattende udvalg af førsteklasses sera og medier, der også kan forbedre din 3D-celledyrkning.

Udforsk nye forskningsmuligheder med 3D-cellekultur

Fordelen ved en 3D-cellekultur er, at den i højere grad efterligner kroppens naturlige vævsmiljø, hvilket er værdifuldt inden for forskning og medicinske studier, da 3D-celledyrkning fører til mere realistiske og pålidelige resultater. 3D-celledyrkning benyttes allerede indenfor bl.a. kræftforskning, vævsregenerering, udvikling af lægemidler og undersøgelser af celle interaktioner i mikromiljøer.

Hos In Vitro er vi dedikeret til at udbrede 3D-metoden og vi fører produkter til 3D-celledyrkning fra førende leverandører indenfor 3D-celledyrkning, som Greiner Bio-One, Ossiform, Curiosis, Biosera og Capricorn Scientific.

Hvis du arbejder med celledyrkning i et forskningsmiljø og er interesseret i at udforske 3D-celledyrkning, vil denne guide giver dig et indblik i metoden og hvordan vi kan hjælpe dig.

Hvorfor 3D-celledyrkning?

I den videnskabelig forskning er efterspørgslen efter innovative løsninger uophørlig og begrænsningerne ved traditionelle celledyrkningsforsøg bliver stadig mere åbenlyse. Heldigvis er der et banebrydende alternativ, der også tilbyder større præcision. Og det er 3D-cellekultur.


Hvad er 3D-celledyrkning?

3D-cellekultur er en banebrydende metode inden for celledyrkningen i molekylærbiologi, hvor celler, i stedet for at bliver dyrket i den traditionelle 2-D kulturmetode, dyrkes i en tredimensionel struktur, der efterligner vævets naturlige miljø. Metoden giver dig mulighed for mere nøjagtig modellering af komplekse biologiske processer fordi du kan simulere og studere celleinteraktioner i mere realistiske mikromiljøer.

3D-teknikken gør det muligt for celler at organisere sig meget mere naturligt i in vitro-miljøet og dermed vil cellerne også interagere mere naturligt. Dette opnås ved at tilføje en tredje dimension, hvor i cellerne kan efterligne de komplekse interaktioner der er mellem celler og den ekstracellulære matrix (ECM).

Fordelene er betydelige: 3D-cellekulturer er mere fysiologisk relevante, opretholder en stabil tilstand i længere perioder og viser en højere grad af strukturel kompleksitet.


Sådan produceres 3D-cellekulturer

Der er to primære metoder til at skabe 3D-cellekulturer. Den første involverer dyrkning af celler inden for en scaffold, typisk bestående af hydrogeler afledt af ekstracellulære matrixproteiner eller andre materialer, som Ossiforms P3D-scaffolds, som er biokeramiske 3D-cellekultursystemer.

Den anden metode er scaffold-fri og baserer sig på selvorganiserede celleklumper eller sfæroider, faciliteret af teknikker som magnetisk 3D-cellekultur, lavt-klæbende plader, mikrostrukturerede overflader eller "hanging drop" metoden.


Fordelene ved at erstatte dine 2D-cellekultur og dyremodeller med en 3D-cellekultur

Praktisk fleksibilitet: At starte dine studier med en 3D-cellekultur valideret mod en dyremodel holder dine forskningsmuligheder åbne og giver mulighed for justeringer af din tilgang efter behov.

Etiske overvejelser & reguleringspres: Dyreforsøg ses i stigende grad som etisk problematisk, og samfundets kritiske holdning påvirker forskningsinstitutioners omdømme og regulerende organer som Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) arbejder på at minimere dyreforsøg.

 At starte med 3D-cellekulturforsøg kan i mange tilfælde nedsætte antallet af efterfølgende dyreforsøg.

Omkostningseffektivitet: 3D-cellekulturer er betydeligt billigere og mindre tidskrævende end dyremodeller, hvilket gør dem til et praktisk valg.


Hvorfor er 3D-cellekultur metoden i vækst?

Effektiviteten af 3D-cellekulturer i prækliniske studier, toksicitetstest og terapiudvikling er uomtvistelig. Utallige forskningsartikler har vist, at metoden nøjagtigt kan forudsige lægemiddelrespons, gen-ekspression og celleadfærd, hvilket gør metoden til et afgørende værktøj til forståelse af komplekse biologiske systemer.

Hos In Vitro kan du finde produkter til 3D-celledyrkning fra en række brands.

Greiner Bio-One

Den tyske virksomhed Greiner Bio-One, er en frontløber inden for 3D-celledyrkning og tilbyder avancerede organoider, sfæroider og 3D-bioprinting-platforme til at skabe de mere nøjagtige in vivo-lignende vækstbetingelser for dine celler.

Bio-Assembler Kit

Skab tredimensionelle vævslignende strukturer ved hjælp af magnetisk 3D-cellekultur. Kittet gør det muligt at konstruere komplekse cellulære mikromiljøer ved at indkapsle celler i en gelé-agtig matrix ved hjælp af magnetiske nanopartikler. Denne teknologi muliggør præcis manipulation af celleplacering og tredimensionel strukturering, hvilket efterligner de naturlige vævsmiljøer og celleinteraktioner. Denne metode er værdifuld i forskning inden for vævsteknik, regenerativ medicin og stofprøvning, da den giver mere realistiske resultater end traditionelle 2D-cellekulturer.

Bioprinting 96, 384 & 1536 brønde
Ved bioprinting printes magnetiserede celler til sfæroider ved at placere en celle-afvisende plade ovenpå en række magneter, hvor en enkelt magnet under hver brønd bruger svage magnetiske kræfter til at inducere sammenklumpning og printe en sfæroid i bunden af hver brønd inden for 15 minutter til nogle få timer.

Levitation 6 & 24 brønde
Ved at lade celler svæve fra bunden af en celle-afvisende plade fungerer magnetiske kræfter som et usynligt stillads til forsigtigt og hurtigt at sammenklumpe celler, hvilket danner større sfæroider ved grænsen mellem luft og væske. Dette inducerer celle-celle-interaktioner og initierer syntesen af ECM (ekstracellulær matrix).

Se 3D-celledyrkningsprodukter fra Greiner Bio-One

Ossiform

Den danske virksomhed Ossiform står bag de innovative P3D Scaffolds - biokeramiske 3D-cellekultursystemer til studier af celler og bakterier, vævsengineering, sygdomsmodellering og lægemiddelscreening. Den 3D-printede struktur er designet til at efterligne arkitekturen og kompleksiteten af forkalket knoglevæv, så du kan skabe mere relevante vævs- og sygdomsmodeller, der fanger den komplekse interaktion mellem forskellige celler. Vil du have et gratis P3D Scaffolds sæt? Kontakt os for mere information.

Se P3D Scaffolds fra Ossiform

Curiosis

Virksomheden har udviklet Celloger-serien, som er en serie af fuldautomatiserede 'live cell imaging systemer', som du kan bruge inde i en inkubator til at fjern-overvåge og analysere celler i realtid. Med apparatet kan du udføre kompleks forskning og dataanalyse uden at tage cellerne ud af din inkubator. På den måde kan du studere dine cellekulturer på en ikke-invasiv måde over længere perioder. Det sparer dig kostbar tid, mens du forbedrer kvaliteten af dine eksperimenter. Med et live cell imaging system er det muligt at indsamle cellemikroskopi-data, se strukturer og måle fysiologiske og biokemiske reaktioner i celler. Det er blandt andet muligt at analysere dybe vævsstrukturer, inklusiv fin neuronale processer og subcellulære detaljer. 

Celloger Pro og Mini Plus kan med deres z-stacking-indstillinger være værdifulde værktøjer til 3D-celledyrkning, især i forbindelse med spheroid assays. Den automatiske tilgang til at tage billeder på forskellige dybder hjælper med at sikre skarpe og informative resultater, der kan bane vejen for nye opdagelser inden for biologisk forskning.

Se Celloger-serien fra Curiosis 


Capricorn Scientific

Vi har indgået et samarbejde med denne tyske producent af cellekulturmedier, som tilbyder et bredt og omfangsrigt udvalg af højkvalitets sera og medier, som også kan styrke din 3D-celledyrkning.

Den ideelle 3D-model ville indeholde en vævsspecifik ECM (ekstracellulær matrix) samt cellekulturmedier med specifikke næringsstoffer. Disse næringsstoffer hjælper med at opretholde cellevækst og holde cellemetabolismen tættere på de forhold, man finder i levende organismer.

Vi fører et stort udvalg af medier, herunder serumfrit medie, der tilbyder flere fordele, som mindre risiko for infektiøse agenser, færre interfererende komponenter, reduceret forurening og undgåelse af etiske problemstillinger.

Se cellemedier fra Capricorn Scientific


Vi vil løbende holde dig opdateret om udviklingen indenfor 3D-cellekultur via vores nyhedsbrev. 
Er du ikke tilmeldt? Tilmeld dig her

Har du brug for hjælp til at komme videre med 3D-celledyrkning? Kontakt os for mere information.